Deze website maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

Patrick vd Linden - dirigent

Patrick van der Linden studeerde de hoofdvakken koordirectie en theorie der muziek aan het Rotterdams conservatorium en de Hogeschool IDE en behaalde zijn diploma’s met onderscheiding. Verder studeerde hij orkestdirectie bij Jan Stulen en Jurjen Hempel en volgde zomercursussen en masterclasses bij vooraanstaande koordirigenten als Marcus Creed en Daniel Reuss.

Patrick van der Linden is oprichter (2008) en artistiek leider van stichting Ars Musica. Hij is chef-dirigent van het Ars Musica Orkest en Kamerkoor Ars Musica.

Kamerkoor Ars Musica maakte als professioneel ensemble onder zijn leiding naam met spannende programmeringen en het samenwerkingsconcept Master en Pupil waarin talentvolle amateurzangers gecoacht worden door professionals. In november 2013 presenteerde Kamerkoor Ars Musica onder leiding van Van der Linden het prestigieuze meerjarenproject ‘BACH AAN HET WOORD’.

Het Ars Musica Orkest is een van de jongste professionele ensembles in het land.Tijdens uitvoeringen weet het orkest het publiek te betrekken bij de muzikale beleving.Naast het begeleiden van koren verzorgt het orkest ook eigen programmeringen en treedt het met regelmaat op tijdens festivals in het land. Onder leiding van Patrick van der Linden zal het orkest op 11 februari 2015 de wereldpremière verzorgen van de Festival-Ouverture van Arie J. Keijzer.

In mei 2014 was Patrick van der Linden artistiek leider van de Bachdagen Oudewater. Tijdens het slotconcert van dit festival was het Concertkoor Ars Musica één van de gasten. Dit koor bestaat uit ambitieuze amateurzangers die graag nieuwe muzikale uitdagingen aangaan. Artistieke leiding van het Concertkoor ligt in eveneens in handen van oprichter Patrick van der Linden.

Naast zijn werk binnen Stichting Ars Musica dirigeert hij een tweetal op hoog niveau presterende amateurkamerkoren: Vocaal Ensemble Canticum Amicorum, en het Zeeuws Vocaal Ensemble. Daarnaast is hij dirigent van de oratoriumkoren Merwe's Oratorium Vereniging en Toonkunst Wageningen en dirigent van Symfonieorkest Sjosjanim. Onder zijn leiding hebben deze ensembles een enorme groei doorgemaakt, waardoor op hoog niveau het grote  klassieke werk als Bach’s Passionen, de Eroica van Beethoven, maar ook veeleisend hedendaags(er) repertoire van componisten als Britten, Poulenc, Martin, Pärt, Vasks, Jurriaan Andriessen, etc., wordt uitgevoerd.

De concertprogramma’s van Patrick van der Linden kenmerken zich door een grote samenhang, verrassende verbanden en een breed spectrum aan muziekstijlen. Naast zijn voorliefde voor Bach, Beethoven en Brahms heeft hij veel aandacht voor muziek uit de 20e en 21e eeuw. Premières voert hij uit van o.a. Daan Manneke, de Poolse componist Grzegorz Miskiewicz en de jonge Nederlandse componist Geerten Liefting. Hoogwaardige uitvoeringen van onder andere Bach’s Hohe Messe en Le Roi David van Arthur Honegger werden unaniem geprezen bij pers en publiek.

Patrick van der Linden is docent op het Rotterdams Conservatorium. Hij heeft een eigen directie lespraktijk en is een graag geziene coach bij directiecursussen. Als dirigent en muziektheoreticus geeft hij regelmatig concertinleidingen.

Beluister hieronder The Company of Heaven, Benjamin Britten. Kamerkoor Ars Musica en Nationaal Symfonisch Kamerkoor,  olv Patrick van der Linden. Fragment: And there was War in Heaven. orgel: Gerben Mourik