Deze website maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

Van Limburg Requiem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Productie en uitvoering:

Agnes Music Management, & Productions, Agnes van Haaften

in samenwerking met Comité Van Limburg Requiem

Beeldsequentie: Rick Roos, Beeldkazerne

Realisatie: 9 en 10 april 2015

Beschrijving 

Het Van Limburg Requiem is een concertprogramma in een multi media uitvoering. Rode draad van het programma is het Requiem van Hans Lachman. Een herontdekt werk voor koor, orkest, orgel en tenorsolo.

De Nederlands Joodse componist Hans Lachman heeft dit werk gecomponeerd ter nagedachtenis aan pastoor Henri Vullinghs. Pastoor Vullinghs heeft het gezin Lachman (vader, moeder en zoon Michel) helpen onderduiken in de omgeving van Grubbenvorst (Limburg). Het gezin Lachman heeft WOII overleefd dankzij pastoor Vullinghs. Pastoor Vullinghs werd op 1 mei 1944 gearresteerd vlak voor zijn kerk en na zware mishandeling op transport gezet naar het concentratiekamp Sachsenhausen. Vandaar uit ging hij naar het kamp Bergen-Belsen waar hij op 9 april 1945 overleed.

Uit dankbaarheid heeft Lachman na de oorlog een Requiem voor hem gecomponeerd, om hem te eren, zijn goede daden te herdenken en om zijn wrede dood te betreuren. Lachman is met dit Requiem in de identiteit van de pastoor gekropen. Hij had natuurlijk ook een seculier stuk kunnen schrijven, maar koos - als Jood - heel bewust voor de teksten van het katholieke requiem om zo de pastoor maximaal te eren, te herdenken en te betreuren. Hans Lachman was na WOII werkzaam als componist in zowel de lichte muziek als de klassieke muziek. Daarnaast was hij een aantal jaren de organist en koorleider van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam. Voor muziektijdschriften als Onze lichte muziek schreef hij na de oorlog onder het pseudoniem H.J. van Limburg. Lachman overleed in 1990.

Het Requiem is rond 4 mei 1960 via de radio uitgezonden. Daarna is het stuk in de vergetelheid geraakt totdat het stuk recent gevonden werd in een sinaasappelkistje in de schuur van de zoon van Hans Lachman.

Multi media uitvoering

Het requiem wordt in de context van de Limburgse geschiedenis WO II uitgevoerd. De première is op 9 april 2015, de sterfdag van Pastoor Vullinghs en dichtbij 4 en 5 mei 2015 waarin Nederland 70 jaar bevrijding herdenkt. Het requiem wordt afgewisseld met muziek uit de Joodse traditie, Gregoriaanse muziek (Pastoor Vullinghs was mede oprichter van het Ward Instituut) en muziek die aansluit bij het requiem en zijn context. Het geheel wordt ondersteund door een beeldsequentie. Deze beeldsequentie is speciaal voor deze productie gemaakt. De beelden ondersteunen de muziek en verduidelijken de context van het requiem. De beeldsequentie en de muziek worden onderbroken door teksten en gedichten van betrokken Limburgers en onderduikers en een drasha van David Henri Lachman. David Lachman is de kleinzoon van de componist Hans Lachman en vernoemd naar Pastoor Henri Vullinghs. David Lachman komt hiervoor speciaal over naar Nederland vanuit Israël.

 

Programma Van Limburg Requiem

 
Hans Lachman Requiem 
Ernest Bloch Prayer from Jewish Life
Max Bruch Kol Nidrei
Gregoriaans twee gezangen
Felix Mendelssohn Opus 78 no 3; Mein Gott warum hast Du mich verlassen?
Maurice Ravel Kaddish
Harald Saeverud Kjempeviseslatten (The Ballad of Revolt)
Peteris Vasks Dona Nobis Pacem

 

Musici

Orkest en Kamerkoor Ars Musica o.l.v. Patrick van der Linden

Solisten: cellist: Nitzan Laster, sopraan: Channa Malkin, tenor: Stephan Adriaens, organist: Gerben Budding, pianist: Wouter Bakker

Schola Cantorum Ward instituut o.l.v. Cyriel Tonnaer (Gregoriaans)

 

Concertvoorstellingen

9 en 10 april 2015

Grubbenvorst, Parochiekerk Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming

Aanvang: 20:15 uur